Binnenstebuiten planten

Binnenstebuiten planten

Toegegeven, dit artikel bevat misschien wat veel tekst maar hey; in belangrijke info willen we niet snoeien.

Een hal met veel licht? Een balkon in de stad of een koele binnenruimte die wat aankleding kan gebruiken? Wat natuurlijk ook kan is je woonkamer laten overvloeien met je tuin of balkon zodat het één geheel oogt.

Wil je graag deze vibe creëren, dan zijn binnenstebuiten planten je must-have assortiment voor de lente en zomer.

Wat kenmerkt deze planten?

Binnenstebuiten planten zijn veelzijdige planten die zowel je woonkamer kunnen kleuren alsook je terras of tuin. Ze doen het vooral heel goed waar er veel licht is en de temperatuur niet te hoog staat. Ze hebben geen complexe verzorging nodig en laten je genieten van kleur en geur voor een langere periode. 

Binnen en buiten met elkaar verbinden doe je onder andere met Calla, Campanula, Celosia, Platycodon, lelies en bloembollen. De verscheidenheid aan kleuren en vormen tonen deze planten rijkelijk maar zijn erg verschillend per soort. 

Varens en klimplanten verdienen een blog apart door hun vele verschillende soorten en kenmerken. 

Calla (de callalelie)

Calla, ook bekend als Zantedeschia, ken je waarschijnlijk wel als snijbloem en kamerplant. Calla op pot is in vorstvrije periodes echter ook een geweldige aanwinst voor je tuin. Je hebt er een mooie, volle tuinbloeier aan, die door de opgaande lijnen zorgt voor een vrolijke sfeer. Tussen de zachte, groene, soms gespikkelde bladeren komen stelen omhoog met aan het einde schitterend gestileerde schutbladeren. Deze kunnen wit, roze en geel zijn, maar ook rood, paars, oranje en zelfs bijna zwart. 

Oorsprong: Afrika 
Plaats: lichte standplaats
Hoogte:
als buitenplant: van 30 tot 90 cm
als binnenplant: van 40 tot 50 cm

Planten:

Wanneer je Calla wilt planten in een terraspot of in de vaste grond kan dit in het voorjaar vanaf mei.

Wanneer de bloembollen worden geplant zitten er nog geen of weinig wortels aan. Ze zijn daarom niet gelijk bestand tegen kou maar pas na een bloeiseizoen. Vanaf mei is de meeste kans op vorst verdwenen en dus kan Calla vanaf dat moment worden geplant. Tussen juli en oktober zal deze plant tussen de drie en de acht weken bloeien. De bloeitijd is afhankelijk van de temperatuur, de hoeveelheid licht en de soort.

Deze prachtige plant houdt van humusrijk substraat en een goed drainerende grond. 

Bladverliezend/bloembol

Verzorging van Calla als binnenplant:

  • Wanneer het blad van een Calla hangt geef je best wat water. Verder geef je één tot twee keer per week water.
  • Als de Calla is uitgebloeid kan je de plant op een zonnige plek in de tuin planten, waar hij na het afsterven volgend jaar weer opkomt.
  • Bruine bladeren mag je weghalen, voeg om de paar maanden wat plantenvoeding aan de potgrond toe.
  • Soms kan het voorkomen dat er een druppel aan de kelk van de Calla hangt. Dit heet ‘guttatie’ en is het gevolg van teveel water geven aan de plant.

Campanula (Klokjesbloem)

Deze klokjesbloem heeft zijn voorspellende naam te wijden aan de klokvorm van de bloemen. De bloemen bloeien in veel verschillende kleuren, waaronder wit, roze, paars en blauw. Wil je een stenenmuur, of bestrating opvullen en aankleden met een groenblijvende plant die ook nog eens prachtige bloemetjes geeft, is de campanula je to-go plantje.

De campanula is een gemakkelijke plant en groeit op elke grondsoort, maar geeft wel de voorkeur aan kalkhoudende grond. De plant groeit het beste in de zon of halfschaduw. De bekende klokjes van de campanula komen uit in de bloeiperiode van juni tot en met augustus. De plant kan redelijk goed tegen droogte, maar tijdens de bloeiperiode moet je de plant 2 keer per week water geven. In de winter zal de campanula zijn blad houden en behoort dan ook tot een winterhard soort.

Oorsprong: een bergplant, doet het goed tussen de stenen.
Plaats: zon/halfschaduw
Hoogte: 20cm
Kleuren (bij ons verkrijgbaar): 

Planten: 

De campanula kan je op veel verschillende manieren aanplanten in zowel de tuin als in terras- of balkonpotten. Zo is het mogelijk om de plant aan te poten als randplant in een border, maar het is ook mogelijk om ze in kleine groepjes te poten. In hangpotten en in de borders in de tuin wordt het speelse karakter van deze plant het best zichtbaar. In de zomermaanden kan je dus zowel in de tuin als op het terras genieten van een prachtige bloemenzee.

Bladhoudend/Winterhard

Verzorging van campanula als tuin- terrasplant:

  • Tijdens de bloeiperiode voldoende water geven en dan voornamelijk wanneer je de campanula in potten houdt. De bladeren zijn zacht en verdampen daardoor meer water. De kluit mag licht vochtig zijn.
  • Afgestorven bloemen verwijderen om nieuwe groei en bloei te stimuleren (snoeien doet bloeien)
  • Na de bloei wat terugsnoeien om te verjongen

Platycodon grandiflorus (Ballonklokje)

Het ballonklokje is familie van de campanula. Beide hebben klokjesbloemen. Dit perfecte terrasplantje dankt zijn naam aan de bloemen die nog moeten openbloeien. Ze lijken namelijk op een opgeblazen ballon. Platycodon sieren uw plantenbakken als geen ander, en combineren ook zeer mooi met andere bloeiende planten.

Oorsprong: Japan, China
Plaats: zon/halfschaduw en veel water
Hoogte: 40cm – 60cm
Kleuren (bij ons verkrijgbaar): 

Planten: Plant de platycodon in goed doorlatende, losse en voedzame grond zodat de penwortel goed kan uitgroeien. Na het planten hoeft u eigenlijk niet veel meer te doen. Platycodons houden er niet van om verplaatst te worden! Indien u dit toch doet kan het soms lang duren voor ze weer aanslaat. Hij bloeit van juni tem september.

Bladverliezend/winterhard

Verzorging van Platycodon grandiflorus:

  • Geef tijdens droge periodes voldoende water, laat de grond nooit uitdrogen want dit veroorzaakt gele bladeren.
  • Verwijder de bloemknoppen na de bloei,
  • Geef organische basisbemesting in het voorjaar
  • De platycodon is een meerjarige vaste plant en kan, mits in goede grond het hele jaar door buiten blijven staan.

Celosia cristata en Celosia plumosa (Hanenkam en plumeau)

Wil je een stoutmoedig en opvallend plantje dat je naargelang de warme zomer nadert, kan verhuizen van binnen naar buiten? 

Woehoew! Dan is je perfecte match gevonden. Het geslacht Celosia kent twee soorten, cristata en plumosa; De naam plumosa verklapt al een beetje zijn naam. Hij lijkt namelijk op kleine paarse opvallende plumeautjes. 

Beide celosia’s, zowel de hanekam als de pluim, zijn bijzonder veelzijdig in hun toepassingen. Het zijn prachtige opvallende kamerplanten, de blikvanger op elk balkon. In de zomer kun je ze echter ook in je borders planten, of een mooie verticale muur vullen met deze vrolijk gekleurde planten.

Ga je de prachtige pluimen drogen, in een boeket verwerken, of gewoon van de plant genieten? Om ze te drogen, hang je eenvoudig de stengel ondersteboven aan een dwarsbalk in je schuur, of in een raamkozijn. En in een boeket zullen deze bloemen een stralend middelpunt vormen.

De bloeitijd van deze exotische schone loopt van juni tot oktober.

Oorsprong: Azië, Afrika, Indonesië en Zuid-Amerika
Plaats: lichte, zonnige standplaats
Hoogte: 30cm – 50cm
Kleuren (bij ons beschikbaar): 

Planten:

De celosia houdt van zon en warmte. De beste standplaats is dan ook een beschutte plek in de zon. Veeleisend is de plant niet. Als je een goede tuingrond hebt, liefst een beetje zuur, dan is hij al snel tevreden. Het is wel heel belangrijk dat de grond niet mag uitdrogen.

Voor het verhuizen van binnen naar buiten wacht je best tot het lekker warm is. Het zijn en blijven tenslotte tropische schoonheden.

Niet winterhard

Verzorging van Celosia cristata en plumosa als binnenplant:

  • Zet de plant op een lichte, warme en vooral zonnige plek. Zorg dat hij geen natte voeten krijgt, bijvoorbeeld met een schoteltje.
  • Deze samengestelde bloem kan vervolgens zo’n 8 weken bloeien, en deze bloeitijd kun je nog verlengen als je de uitgebloeide bloempjes er tussenuit haalt.


Ben je geïnteresseerd om je huis, terras, verticale wanden of tuin aan te kleden met deze kleurrijke vaste/niet vaste planten? Dan verwijzen we je graag door naar ons aanbod op de webshop.

Het Urban Jungle Team.

Meer stadstuinier Tips & tricks

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Etiam vel risus imperdiet, gravida justo eu.

@keramic.store

Follow Us :