Verticaal tuinieren is helemaal aan zijn opmars bezig. En terecht, want het biedt enorm veel voordelen en weinig werk. Ideaal als je in de stad woont, zeker wanneer je maar over een beperkte oppervlakte in je tuin of balkon beschikt en graag wat meer groen wil.

Waarom verticaal?

Wanneer je woont of werkt in de stad maar je wil toch je eigen tuin kunnen groeien, dan is verticaal tuinieren de ideale oplossing. Het is geïnspireerd op de natuur. Hierbij gebruik je de wanden van je woning of stadstuin en terras als tuinoppervlakte. Om een beeld te schetsen, in onze blog over varens, les je dat ze vaak tegen wanden en tussen rotsen groeien. Varens zijn daarom erg geschikt voor verticale tuinen. Er bestaan verschillende systemen om je planten en bloemen aan de muur te hangen, deze zijn nu ook verkrijgbaar in onze winkels.

Het heeft zo zijn voordelen!
 • Een klein balkon kan zo toch een ’tuingevoel’ geven.
 • Het werkt geluiddempend.
 • Je hoeft niet zoveel te bukken bij het verzorgen of oogsten.
 • Een saaie muur of schutting wordt opgevrolijkt.
 • Meer groen in de omgeving.
 • Warmte absorptie bij extreme temperaturen.
 • Absorptie van water bij veel regen.
 • Voeding voor insecten.
 • Betere ademhaling sfeer en luchtstroom (indoor).

 

Welke planten gebruik je best?

Je kan je best aan één gouden regel houden. Kies planten die niet te diep wortelen. Vergeleken met een traditionele tuin kunnen de wortels van je planten niet oneindig diep in de grond groeien dan wanneer ze aan een muur hangen.
Staat één van je wanden vaak in de schaduw? kies dan eerder voor planten die graag afgeschermd worden van de zon, zoals varens, hosta’s, klimop, lipstickplant en saxifraga’s. Varens hebben goede eigenschappen voor een verticale muur. De varens hieronder geven je een idee en zijn ook bij ons verkrijgbaar in de winkel of webshop. 

 • Dryopteris filix-mas (winterhard en bladverliezend, typisch varenachtig uiterlijk en stoer)

 • Asplenium scolopendrium (winterhard en groenblijvend, Hart’s tongvarens in veel verschillende kweeksoorten)

 • Polypodium vulgare (winterhard, wintergroen en inheems. Kan zijn voedingsstoffen van andere planten in de verticale tuin halen, en is erg taai)

 • Adiantum pendatum (winterhard, bladverliezend, delicaat en luchtig maar klein en zeer mooi)

Let’s mix it up.

Vetplanten (succulenten) zijn de meest gebruikte planten voor verticale tuinen vanwege hun ongelooflijke aanpassingsvermogen en weerstand tegen schommelingen in temperaturen en klimatologische variaties. Heb je dus een muur die zowel schaduw als zon heeft, zou ik opteren voor een goede mix aan planten.
Om wat extra kleur aan je wand te brengen kan je eerder sierplanten gebruiken die geschikt zijn voor een verticale tuin. Hierbij denken we bijvoorbeeld aan laagblijvende geranium, sedum, begonia en campanula of een bromelia voor ondiepe wortels en kleurrijke bladeren.

Bon appétit!

Voor onze chef-koks en keukenprinsessen is het altijd fijn en handig om je eigen kruiden te kweken. Even het terras op of de tuin in voor wat rozemarijn, knip-knip en de pot in!
Heb je dus een wand die lang in de zon staat? Plant dan kruiden zoals oregano, lavendel, rozemarijn of tijm. Mediteraanse kruiden kunnen veel zon verdragen. Munt en basilicum zijn goed voor half schaduw/zon. 

Kruiden zijn leuk om te kweken en ze moeten zeker deel uitmaken van jouw moestuintje. Het is bekend dat kruidenplantjes helpen om schadelijke insecten weg te houden en het zijn de meest eenvoudige planten om te kweken. Net als de meeste planten, hebben ze zeker licht en water nodig.

Tip: Trim slechts een derde van de plant per keer om jouw oogst overvloedig te houden. Mix en match je favoriete kruiden om een ​​geurige en mooie verticale tuin te creëren. Laat die bijen maar komen!

The world is your oyster.

Nu we het steeds hebben gehad over stadstuinen en stadsterrassen, kan je zo een verticale wand ook binnen ophangen. De parel van je woning zeg maar, een blikvanger voor je gasten en een oase van rust voor de bewoners. Maar we denken breder, een saaie kantoorruimte of je toilet, het kan eigenlijk allemaal. 

Extra tips voor de toekomstige verticale tuinen:
 • Heb je geen druppelslang, geef dan je planten zo nodig iedere dag water.
 • Let op dat je niet te veel water in een keer geeft, dit maakt de plantenbakken te zwaar voor aan de muur.
 • Losse plantzakken of -bakken geef je ook best iedere dag minimaal één keer water, hierin bevestigde planten drogen snel uit.

 

Neem gerust eens een kijkje op onze webshop voor verticale systemen en planten.

Het Urban Jungle Team.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Etiam vel risus imperdiet, gravida justo eu.

@keramic.store

Follow Us :