Afgevallen bladeren, wat doe je ermee?

Afgevallen bladeren, wat doe je ermee?

De herfst is is volop zijn ding aan het doen; en met de herfst komt het vallen van de bladeren. Het bij elkaar harken is een leuke (soms dan toch) herfstklus om met (klein)kinderen samen te doen. Zeker met deze temperaturen…. Maar met een beetje extra moeite kun je nog heel wat nuttigs doen met deze bladerhoop, voor plant én dier. Hieronder 4 nuttige tips voor afgevallen bladeren.

Oh en waarom vallen bladren van de bomen?

Doorheen het jaar nemen bomen water op via hun wortels en dat laten ze dan verdampen via hun bladeren. De wortels kunnen bij lagere temperaturen minder makkelijk water opnemen, daarnaast kan het water in de bodem bevroren zijn. Als de boom gewoon door zou gaan met verdampen alsof er niets aan de hand was, zou hij kunnen uitdrogen. Om minder te verdampen moeten de bladeren er in de herfst dus af.

(Blad)compost maken

De afgevallen herfstbladeren kun je goed gebruiken om er eigen compost van te maken. Humus of bladaarde bevat goede voeding. Bovendien houd je met een laagje van deze mulch je tuinaarde mooi vochtig en luchtig.

Om bladcompost te maken heb je een simpele bladkorf nodig: 4 houten palen met tuingaas of kippendraad rond kan hiervoor al perfect dienst doen. Maak de bladkorf op een plek waar hij niet compleet uitdroogt en woel af en toe eens om zodat er zuurstof in de berg komt en na 1 of 2 jaar zijn de bladeren volledig gecomposteerd en gebruiksklaar.

Je kan ze ook mee op je composthoop/-bak doen. Afgevallen bladeren behoren tot wat ze noemen ‘bruin materiaal’ omdat ze relatief weinig vocht bevatten. In een goede composthoop heb je dat nodig om te combineren met het groene materiaal.


Bescherming voor je (planten) borders of bakken

Je hoeft de bladeren niet perse weg te brengen of te composteren, ze kunnen ook zo meteen weer ingezet worden op de juiste plaatsen. Afgevallen bladeren behoren namelijk tot de natuurlijke kringloop omdat ze voor nuttige grondstoffen zorgen, en vormen een prima vorstbescherming voor vorstgevoelige borderplanten. Strooi het blad ruim rond de wortels van tuinplanten in de border. Het blad zal hier na verloop van tijd vanzelf verteren tot voedende humus.

Laat bladeren liggen voor de dieren

Wil je zelfs geen gereedschap aanraken? Een andere oplossing voor alle herfstbladeren, en een die veel mensen graag zullen horen, is deze te laten liggen. Veeg de herfstbladeren op een hoop in een loze, ongebruikte hoek in je tuin. Een donkere hoek naast het schuurtje is bijvoorbeeld geschikt of een strook onder een heg. Leg er eventueel wat zware takken op zodat het blad niet snel wegwaait. In deze bladerhoop zullen insecten zich gaan verschuilen en daar komen in de winter hongerige vogels op af. Of wie weet een egel die hier zo maar zijn winterslaapplek van maakt.


Een deken voor je moestuin(bakken)

Ook voor de (stads)moestuinierders kunnen de afgevallen bladeren van pas komen. Je kan ze gebruiken om je bakken en stukken grond te beschermen tegen de winterse temperaturen en buien. Bovendien onderdrukken ze ook hier het onkruid dat steeds kan komen piepen maar vooral; stimuleren ze het bodemleven waaronder nuttige micro-organismen. Wanneer de bladeren beginnen te verteren vormen ze extra humus, dus je mag ze in het voorjaar gewoonweg mee onderspitten.



Meer stadstuinier Tips & tricks

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Etiam vel risus imperdiet, gravida justo eu.

@keramic.store

Follow Us :