Stadstuinieren

Stadstuinieren

Stadstuinieren, ook wel ‘urban gardening’ genoemd wordt steeds populairder. Niet alleen in de achtertuin of op het balkon, maar ook in leegstaande gebouwen, parken, speeltuinen, op daken of braakliggende terreinen. Groenten teelten kan écht overal! Tuinieren op kleine oppervlakken, in zakken, potten en bakken, met recuperatiemateriaal (pallets, kistjes, flessen enz.) of ook verticaal tuinieren.
Over verticaal tuinieren lees je alles in onze andere blog “verticaal tuinieren”.

Kweek wat je eet.

Het zelf verbouwen van je groenten wordt niet alleen steeds populairder door de groeiende behoefte aan contact met de natuur, maar ook door de vele voedselschandalen. We willen weten wat we eten: zelf verbouwen is dan ook de beste optie.

Dus weet wat je eet is de boodschap. Je eigen groenten zijn smaakvoller door de versheid en de rijpheid. De groenten of het fruit dat je zelf kweekt, oogst je rijp en uiteraard kraakvers. Tot het laatste ogenblik blijft de groente in de grond of aan de plant. Uit studies blijkt dat zelf gekweekte groenten meer natuurlijke suikers en meer anti-oxidanten bevatten. 

Wat meer smaak oplevert bij zelf gekweekte biologische groenten is de voeding. Organische biologische meststof (compost humus, organische mestkorrels, …) bevat veel meer mineralen, mineralen (calcium, magnesium, mangaan, koper, ijzer, …) die het doorgeeft aan de plant.

Hoe begin ik hieraan?

Hoe beperkt je ruimte ook is, stadstuinieren is met een beetje creativiteit altijd mogelijk! Op je balkonnetje, in je geveltuintje, hoe klein ook; er is altijd mogelijkheid om je omgeving groener en kleurrijker te maken. Verticaal tuinieren is dé oplossing wanneer je je eigen stadstuin wilt creëren.
Maar wanneer je het op iets grotere schaal wilt aanpakken, zou je op zoek kunnen gaan naar een stuk braakliggend terrein in je omgeving om daar samen met een aantal gelijkgestemde mensen groenten te gaan verbouwen.

Duurzaamheid voorop!

Stadstuinieren kun je zo goedkoop of duur maken als je zelf wilt. Je kunt kant en klare systemen aanschaffen maar je kunt ook gebruik maken van materialen die weinig of helemaal niets kosten:

(Houten) kratten
De meeste gewassen doen het prima in kratten. Misschien heb je nog wel wat houten wijnkistjes liggen of fruitkistjes, een boodschappenkrat, of een opbergkist: allemaal goed geschikt om gewassen in te verbouwen. Zorg wél dat je gaten in de bodem maakt zodat eventueel overtollig water weg kan lopen. 

Big bags
Big bags heb je in diverse formaten: ideaal voor het verbouwen van groenten! Zorg wel dat je van te voren bedenkt waar je de bags uiteindelijk wilt neerzetten: eenmaal gevuld met aarde zijn ze bijna niet meer te verplaatsen.

Jute zakken
Decoratief, goedkoop en het grote voordeel van jute is dat het lucht- en waterdoorlatend is.

Palletten
Palletten kunnen worden gebruikt om complete tuintjes van te maken, maar kunnen ook eenvoudig uit elkaar worden gehaald om bakken van te timmeren.

Niets anders dan voordelen!

Zoals eerder gezegd zijn er tal wat voordelen op het vlak van voedingsstoffen maar stadstuinieren kent ook nog vele andere voordelen.

  • Je mentale en fysieke gezondheid krijgen meer kracht en energie van. Laat die strakke billen maar komen!
  • Groenten en planten zijn een voedingsbron dus meer biodiversiteit en meer bestuivingen door bijen en insecten.
  • Planten zorgen voor een betere luchtkwaliteit en afkoeling in de zomer.
  • Je stadstuin, terras of geveltuin ogen als een echte jungle. 

Redenen genoeg om zo snel mogelijk met je eigen stadstuin aan de slag te gaan!

Het Urban Jungle Team.

Meer stadstuinier Tips & tricks

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Etiam vel risus imperdiet, gravida justo eu.

@keramic.store

Follow Us :