Onze Missie

Een duurzaam aanbod voor
elk balkon elke stadstuin elk dak

Duurzaamheid voorop

Bij Urban Jungle zetten we volop in op duurzaamheid en lokale initiatieven. We kiezen steeds voor partners die mee nadenken over het gebruik van circulaire grondstoffen, makers die inzetten op duurzame, kwalitatieve materialen en kwekers van biologische zaden, plantgoed en grond. We willen toch allemaal deze wereld een stukje mooier en duurzamer achter te laten voor onze kinderen, niet? 

Onze ervaring leerde ons dat in de tuincentra deze duurzame producten, slimme tuiniersystemen, biologisch plantgoed, enz… vandaag nog moeilijk te vinden zijn; daarom brachten we ze samen in onze winkel en webshop.

Maar wat maakt onze producten nu zo duurzaam? Niet altijd even eenvoudig te bepalen. Zeker omdat we het graag voor iedereen betaalbaar willen houden. Belangrijk is dat onze producten een lange levensduur hebben, gemaakt zijn van duurzame (ecologische) materialen, zoveel mogelijk geproduceerd zijn in de EU.

Bij ons aanbod vermelden we steeds van welke materialen het gemaakt is. Hieronder een overzicht per materiaalsoort waarom wij ze als duurzaam of ecologisch beschouwen.

Young woman setting up and arranging greenery on her building terrace

Biodiversiteit en een groene (stedelijke) leefomgeving

We worden alsmaar bewuster van onze impact op het klimaat en milieu. Iedereen wil zijn steentje bijdragen aan een leefbare stad. Dit houdt in meer behoefte aan een eigen groene plekje, eerlijke producten en vooral duurzaamheid.
Veel producten die we verkopen zijn gericht op het verhogen van de biodiversiteit en het vergroenen van onze stedelijke leefomgeving. Ze zorgen ervoor dat wilde dieren zoals vogels, insecten, egels en kikkers een veilig plekje kunnen vinden in onze tuinen en zich er thuis kunnen voelen. Of dat er planten kunnen groeien op plekken waar die eerst niet groeiden, waardoor de wereld weer een stukje groener wordt.

Biologische zaden en plantgoed

Helaas zijn de meeste planten en zaden die vandaag verkocht worden behandeld met verschillende chemische stoffen en/of pesticiden. Met dank aan deze hulpstoffen wordt de plant niet ziek en groeit hij supersnel. Dat klinkt misschien heel fijn, maar is het niet.
Helaas leggen hierdoor heel wat nuttige insecten, zoals de hommel, het loodje.

Daarom zetten we heel erg in op planten en zaden waar er geen gebruik is gemaakt van chemische middelen en kunstmest. Zodat ze juist zorgen voor meer leven en biodiversiteit in je tuin.


Turfvrije potgrond en aanverwante producten

Wij zijn ervan overtuigd dat de bodem de basis is voor je planten of je tuin en bijdraagt aan behoud van de natuur. Ook vinden wij dat het niet moeilijk moet zijn om die goede en duurzame basis te leggen. Wij verkopen daarom alleen kwalitatief hoogwaardige producten die geschikt zijn voor elke plant en elk type tuin, moestuinbakken en plantenbakken. Onze biologische potgrond, tuinaarde en mestcompost zijn biologisch gecertificeerd en met de grootste zorg samengesteld. Zo gebruiken we geen tuinturf en kiezen we voor hoogwaardige soorten compost.

Hout met FSC of PEFC label (duurzaam bosbeheer)

Bij Urban Jungle kiezen we bewust voor een duurzaam bosbeheer door in te zetten op PEFC of FSC gecertificeerde (hout)producten.

FSC en PEFC zijn de twee bekendste keurmerken op het gebied van hout. Hout wat is voorzien van een FSC- of PEFC-keurmerk garandeert dat het afkomstig is uit een duurzaam beheerd bos. In deze bossen wordt selectief gekapt en wordt voor elke gekapte boom een nieuwe geplant. Hierdoor weet u dat het proces niet schadelijk is voor het milieu.

Douglas- en larikshout

Voor producten die permanent buiten blijven staan, maken we zoveel mogelijk gebruik van douglas- of larikshout. Lariks is net als Douglas een harshoudende houtsoort. Hierdoor is het geheel relatief ongevoelig voor schimmels en rotten, waardoor het hout een langere levensduur heeft dan vele andere houtsoorten. Het is een goed alternatief voor tropisch hardhout, omdat er geen tropisch regenwoud voor gekapt wordt en het toch lang meegaat.

Metaal

Veel gereedschap wordt vandaag nog altijd van metaal gemaakt. Al is er sinds enkele jaren de opkomst van Carbon. Metaal is sterk, dus je kan er een hoop kracht op zetten, en het kan geslepen worden, zodat het vlijmscherp wordt. Helaas gaat ijzer (of staal) snel roesten, zeker als het vaak buiten ligt en aan weer en wind wordt blootgesteld. Daarom is het gereedschap dat wij verkopen zoveel mogelijk gemaakt van roestvrije materialen.

Roestvrij staal (RVS)

Roestvast of roestvrij staal, ook rvs of inox genoemd, is een verzamelnaam voor een aantal legeringen van hoofdzakelijk ijzer, chroom, nikkel en koolstof en heeft een oxidehuid. Dit laagje beschermt het onderliggende metaal tegen verdere roestvorming (oxidatie).
RVS is corrosiebestendig en zeer sterk staal.

Gegalvaniseerd of verzinkt staal
Gegalvaniseerd staal is staal dat bedekt is met een heel dun laagje zink. Door dit laagje zink komt het staal zelf niet in aanraking met zuurstof en kan dus niet gaan roesten.

Hergebruikt kunststof/plastic

Sommige producten kunnen het beste gemaakt worden van kunststof, Kunststof heeft veel voordelen; het is o.a. makkelijk te vormen, het is sterk, kan langdurig in aanraking staan met water, en ga zo maar door…. Ondanks dat kunststof een negatief imago heeft, is het wel degelijk een duurzaam materiaal. Maar waar mogelijk gebruiken we het liefst hergebruikt plastic, omdat hiervoor geen nieuw plastic gemaakt hoeft te worden.

Een duurzaam beleid en bedrijfsvoering

We verkopen bij Urban Jungle niet alleen duurzame producten. We streven er ook naar het hele bedrijf zo duurzaam mogelijk in te richten en we willen hierin steeds zo transparant mogelijk zijn. De keuze van leveranciers en partners wordt steeds mede bepaald met een gedeelde visie; gebruik van circulaire grondstoffen, ecologische innovaties, duurzaamheid, CO neutraal, …. Verder zetten we ook volop in om zo CO2 neutraal mogelijk te worden door volop in te zetten op ‘groene’ leveringen en klimaatcompensatie via een externe partner.

Mocht je tips of opmerkingen hebben over hoe wij ons assortiment of beleid verder kunnen verduurzamen dan horen wij dat graag!

Meer Duurzaamheid

We kiezen steeds voor duurzame ecologische aanbieders die onze visie en missie delen.

Groene Innovaties

We willen bijdragen tot positieve en duurzame ecologische en economische ontwikkelingen

Lokale Kwekers

Ons aanbod bestaat uit kwalitatieve planten die duurzaam en lokaal worden gekweekt

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Etiam vel risus imperdiet, gravida justo eu.

@keramic.store

Follow Us :